“Soil Festivities” este un album de studio al compozitorului grec Vangelis, lansat în octombrie 1984.
Această lansare din 1984 a fost prima din ceea ce se poate spune că aparține unei trilogii a albumelor sale din anii 1980, celelalte două fiind “Invisible Connections” și “Mask”, ambele lansate anul următor. Este un album-concept inspirat din natura si procesele vieții care au loc atit pe suprafața Pământului cit și sub picioarele noastre.
Vangelis își amintește că „a fost făcut pentru că am vrut să fac muzică, nu să vând un milion de discuri. Nu cred că se poate garanta succesul comercial pentru un album, pentru că nimeni nu știe cu adevărat ce este comercial și ce nu. Chiar și dacă m-as stradui să fac un album care să fie mai accesibil publicului, asta nu ar garanta succesul său comercial”.
Coperta albumului prezintă vederea din spate a unui gândac acvatic carnivor numit popular buhai de baltă (Dytiscus marginalis).
Vangelis folosește armonii exotice sintetizate, percuție creativă și linii melodice, precum și utilizarea rară a dublu-bas-ului.
Albumul este impartit in 5 piese numite simplu “Movement”. Prima este însoțită de efecte de furtună și ploaie peste care Vangelis își etaleaza abilitățile de improvizație, probabil pentru a indica multe forme de viață care au apărut. A doua este mult mai melodica și cea mai liniștită piesă, în contrast cu următoarele trei, care au o atmosferă mai intunecata.
A treia mișcare arată latura violentă a naturii, indicând lupta pentru supraviețuire, în timp ce a patra mișcare este mai contemplativă și puțin sumbră, indicând probabil o activitate încetinită a vieții de noapte.
A cincea mișcare este din nou o piesă bazata pe improvizație care trece prin multe dispoziții și tempo-uri înainte de a stabili o concluzie emoțională a vieții.
Albumul a ajuns pe locul 55 în topurile albumelor din Marea Britanie și pe locul 45 în topurile albumelor din Olanda în 1984.
Emisiunea, realizată de Cristian Ivaneș, se redifuzează sâmbătă și duminică la ora 12.
Mihai Gîrbă