O întrebare îmi stă pe buze: cum am fi fost dacă nu l-am fi avut pe Mozart? Un răspuns: am fi trăit un gol imens în viața noastră de melomani. Dar dacă nu l-am fi avut pe Beethoven? La fel… Oricum, întrebarea rămâne fără un răspuns corect. Cu alte cuvinte, simplu: rămâne.
În octombrie 1993, prestigioasa revistă Nature dă la iveală un articol care spune negru pe alb: Concertul pentru pian și orchestră nr, 23, a lui Mozart a fost ascultat la Universitatea din California de un eșantion de studenți voluntari și a creat adâncă tulburare. Iată; timp de mai mult de zece minute a creat acestora nu numai o stare de bine dar, uimitor, a crescut la mai mult de jumătate, cota de inteligență, cu opt până la zece puncte. Și mai uimitor, fenomenul, numit de atunci efectul Mozart, era limitat în timp și avea legătură cu muzica ascultată.
Cercetătorii ne mai fac o bucurie: anumite piese din repertoriul lui Yanni, crează același efect Mozart. Extraordinar! Iată, prieteni, subiectul acestei emisiuni: efectul Mozart. Timp de aproape 70 de minute ne vom imbăia, metaforic vorbind, în muzica lui Mozart și Yanni.
Invitația e simplissimă: ascultați Incursiunile unui meloman, de luni 15 și marți 16 ianuarie, ora 20, la Radio Domeldo, (Canal Live sau, simplu, primul canal). Vă mulțumesc călduros pentru companie Sergiu Alex, Stela-Maria Rareș, Traian Trica și Gelu Lupaș, echipa, adică, a Incursiunilor. Dați sfoară-n țară despre această emisiune: bucuria muzicii să fie și a prietenilor voștri. Mulțumiri, o mie.
Sergiu Alex