The Concerts in China este un album live al lui Jean Michel Jarre aparut in 1982 si care cuprinde o selectie de piese cintate live in cadrul unui turneu in China comunista efectuat de Jarre in 1981.
Turneul a avut 5 reprezentatii in cele 2 mari orase (21 și 22 octombrie la Beijing, iar in 26, 27 și 29 octombrie la Shanghai). Primul concert, mai scurt, de 50 de minute, a fost difuzat la radioul regimului din China. Cele cinci concerte au fost filmate și înregistrate pentru lansări comerciale ulterioare, dar din cauza calității scăzute a sunetului înregistrat, piesele au fost supradublate pentru lansarea albumului live și a videoclipului. Audienta generala a fost estimata la 120.000 de spectatori. Era prima data cind Jarre folosea celebrul concept de harpa laser pe scena.
Povestea acestui turneu in China este spusa chiar de Jarre intr-un interviu. El povesteste cum in perioada post-Mao cineva din ambasada britanica la Beijing a inminat citeva albume ale sale radioului public din China. Conducatorul de atunci al Chinei, Deng Xiaoping, a dorit sa transmita lumii un mesaj despre deschiderea tarii sale catre lume. Era pentru prima data in 25 de ani cind muzica unui artist din vest se auzea la postul public de radio chinez. Cum tineretul de atunci din China fusese izolat cultural de restul lumii, muzica lui Jarre a fost un soc destul de mare. In cele din urma guvernul comunist al Chinei a decis sa organizeze o serie concerte in Beijing si Shanghai. Toata aceasta aventura este descrisa de Jarre ca si cum ar fi cintat pe luna. La fata locului, Jarre si echipa sa descopera ca nu au destula energie electrica pentru show, asa ca un cartier intreg din Beijing ramine fara current electric pentru buna desfasurare a primului concert.
Pe linga o selectie de piese de pe albumele deja lansate de Jarre pina in 1981, el compune pentru acest turneu si piese noi: “Night in Shanghai”, “Laser Harp”, “Arpegiator”, “Orient Express” si “Souvenir of China”, aceasta din urma fiind o piesa inregistrata in studio dupa turneu. De asemenea, Jarre a realizat cu aceasta ocazie un aranjament special al unei piese vechi chinezesti numita “Fisherman’s Chant at Dusk” impreuna cu Orchestra Conservatorului din Beijng.
Organizarea turneului a fost o mare provocare pentru Jarre si echipa sa din cauza diferentei enorme de mentalitate intre China de atunci si restul lumii. Se spune ca aproximativ 500 milioane de chinezi au ascultat la radio primul concert.
Emisiunea se redifuzeaza sambata si duninica la ora 12 la pranz.
Mihai Gîrbă