PIANOFORTE, emisiunea ta de muzică clasică, în fiecare miercuri de la ora 20, online la Radio Domeldo Live!
Tot gândindu-mă ce tema sau teme sa abordez în programul de miercuri, mi-a venit in minte aceasta: am fi fost mult mai săraci fără…si aici intervin titlurile diverselor lucrări sau fragmente de lucrări pe care le vom audia. In emisiunile trecute am abordat deja diverse sub-genuri clasice, de la concerte la arii din opere importante, etc, toate în interpretări mari, cu dirijori de primă mână.
Vom incepe cu o lucrare fundamentală, ahicunoscută și publicului larg, cu toate că ea nu a fost compusă decât ca un execrcițiu obișnuit, fără nicio pretenție. Este vorba despre Bolero-ul lui Ravel. Bolero-ul de Maurice Ravel este o compoziție muzicală de balet pentru orchestră, într-un singur act, în do major, compusă în 1928 și pusă în scenă în toamna aceluiasi an, fiind creată special pentru dansatoarea rusă Ida Rubinstein. Noi vom asculta o interpretare de-a dreptul formidabilă, din 1971, cu Sergiu Celibidache dirijand Orchestra Naționala a Radiodifuziunii Daneze.
Mergem mai departe in periplul nostru imaginar despre cât de saraci am fi dacă n-ar exista…si urmeaza Vivaldi. Preotul roșu, cum mai era cunsocut datorita culorii părului său, geniul muzicii baroce. Vom asculta Concertul nr 10 pentru 4 viori în si minor, numar de catalog 580, integral, cu toate cele 3 mișcari ale sale Allegro, Largo, si Larghetto – Adagio – Largo – Allegro, în interptretarea orchestrei Il Giardino Armonico, dirijata de Giovanni Antonini.
Cine nu a auzit de Clar de lună? Ei bine, odata ajunsi aici, il gasim si pe Claude Dubussy, probabil cel mai important compozitor de pian, de după Frederic Chopin. Cu certitudine vă va face o imensă placere să ascultași una din cele mai faimoase suite pentru pian, Suite bergamasque. Noi vom asculta mișcarea a 3-a, Clar de lună, în re bemol major, în interpretarea cu totul extraordinara a marelui pianist francez François-Joël Thiollie.
De la suita pentru pian ajungem la suita simfonică. Peer Gynt este un poem dramatic scris in 1867 de dramaturgul norvegian Henrik Ibsen și prezentat la Oslo câțiva ani mai târziu pe muzica pianistului și compozitorului Edvard Grieg, tot norvegian si el. Dupa o vreme, Grieg se hotarî să rearanjeze compoziția sa în două suite simfonice a câte 4 episoade fiecare, op. 46 si 55, care au devenit lucrările sale cele mai populare. Noi vom asculta integral Suita Nr 1, op. 46, interpretată magistral de Berliner Philharmoniker, sub bagheta dirijorală a lui Herbert von Karajan.
Emisiunea se redifuzează joi de la ora 10 și vineri de la ora 12.
Cristian Ivaneș