Omagiile aduse Oliviei Newton-John au început să apară la scurt timp după anunțul morții sale.
John Travolta, partenerul ei din musical-ul Grease, a postat un mesaj pe rețelele de socializare, scriind: „Draga mea Olivia, ne-ai făcut toată viața mult mai bună. Impactul tău a fost incredibil. Te iubesc atat de mult. Ne vedem pe drum și vom fi din nou împreună. Al tău, din momentul în care te-am văzut și pentru totdeauna! Al tău, Danny, al tău John!”
După primul diagnostic de cancer, Newton-John a devenit un activist important, înființând Centrul de Cercetare pentru Cancer și Wellness Olivia Newton-John din Melbourne. Importanța ei ca activistă pentru cercetare și tratamentul mai bun al acestei boli va rămâne probabil un element cheie al moștenirii sale, la fel ca și cariera ei în showbiz, care a inclus patru premii Grammy și vânzarea a peste 100 de milioane de discuri.
Dar a fost Grease, adaptarea îndrăzneață din 1978 a musical-ului de pe Broadway, pentru care va rămâne în memoria noastră. I s-a oferit rolul principal al lui Sandy, dulcea iubire de o vară a partenerului John Travolta. După ce s-a întâlnit cu producătorul la o cină, Newton-John, în vârstă de atunci, în vârstă de 29 de ani, a trebuit să fie convinsă să accepte rolul, îngrijorată că era prea bătrână. Rolul a fost, de asemenea, modificat pentru a se potrivi cu accentul ei australian.
Grease a fost cel mai mare hit de box-office al anului, iar coloana sonoră a petrecut 12 săptămâni consecutive pe locul 1 în SUA. Olivia Newton-John a fost nominalizată la Globul de Aur, iar ea a cântat de asemenea piesa Hopelessly Devoted to You la ceremonia decernării premiilor Oscar din 1979.
Filmul rămâne un element de bază mult iubit al micului ecran și al culturii pop în general; coloana sa sonoră este unul dintre cele mai mari 10 niveluri de vânzări muzicale din toate timpurile.
Născută la Cambridge, Anglia, în 1948, Newton-John și familia ei au emigrat la Melbourne, Australia, când ea avea șase ani. Cu toate acestea, a rămas mândră de rădăcinile ei: tatăl ei era un ofițer MI5 care a lucrat la proiectul Enigma la Bletchley Park în timpul războiului; bunicul ei matern a fost fizicianul laureat al premiului Nobel Max Born, care a căutat exilul în Marea Britanie din Germania nazistă în ajunul celui de-al doilea război mondial.
La 14 ani, Newton-John și-a început cariera de cântăreață profesionistă, înregistrând primul ei single în 1966, într-o călătorie de întoarcere în Anglia, și primul ei album solo, If Not For You, în 1971. O scurtă scădere în carieră a urmat aprecierii inițiale a albumului, dar apoi Olivia a reprezentat Marea Britanie la concursul Eurovision din 1974; melodia ei, Long Live Love, a terminat pe locul patru, câștigătorul de atunci fiind piesa Waterloo a trupei Abba. A urmat apoi o perioadă de cântări și înregistrări de muzică country, înainte de a fi distribuită în Grease.
Transformarea pe care o suferă personajul ei în film – de la o iubită cu dantelă strâmtă la o persoană îmbrăcată în spandex (costumul acela și el strâmt și foarte elastic) – a inspirat un viraj similar în cariera muzicală a lui Newton-John, culminând cu albumul ei Physical din 1981. O a doua colaborare cu Travolta, la filmul Two of a Kind din 1983, a eșuat, dar cei doi au rămas prieteni apropiați în următoarele decenii și, cel mai recent, au cântat împreună în 2012.
A murit în 8 august anul acesta. În memoria ei, vineri seara, vă propun un Best of al Oliviei Newton-John.
Emisiunea se redifuzează sâmbătă și duminică la ora 12.
Cristian Ivaneș