Premiera mondială a Mythodia (asa cum este ortografia originală) a avut loc pe 13 iulie 1993 la Teatrul Herodes Atticus, din Atena, Grecia, ca live show în scopuri caritabile. Pe scenă au fost Vangelis acompaniat de doi harpişti, mezzo-soprana Markella Hatziano, soprana Lucienne Deval și corul Scenei Naționale Lirice Greciei, dirijate de Yvan Cassar. Mythodia a fost atunci o piesă în șapte mișcări. Vangelis nu numai că a compus muzica, el a scris și versurile în greaca veche. Într-un interviu din 2001 pentru revista KLEMblad, Vangelis a declarat: „Această piesă a fost compusă într-o oră. Da, mi-a luat o oră. […] Nu folosesc tehnologia în mod convențional. Nu folosesc computere.” Pentru encore Vangelis a cântat o selecție din repertoriul său, inclusiv „La Petite Fille de la Mer”, „Chariots of Fire”, „Pulstar” si trei piese din coloana sonoră a filmului Conquest of Paradise. Concertul s-a încheiat cu interpretarea imnului național grec.
Mythodea va rămâne neauzit în public în următorii opt ani, dar Vangelis a păstrat o înregistrare a concertului din 1993 pentru el. În jurul anului 2000, Peter Gelb era șeful Sony Classical și conducea casa de discuri în direcția muzicii crossover mai degrabă decât a repertoriului clasic mainstream. Tocmai semnase cu Vangelis și era în proces de a alege prima lor lansare împreună. Gelb asculta niște casete pe care i le trimisese Vangelis când a dat peste Mythodea. El a descris momentul într-un interviu: „Când am auzit pentru prima dată Mythodea am fost în extaz și, fără nicio ezitare, am sugerat sa fie înregistrat imediat.”
Acordul cu NASA a făcut din Mythodea muzica oficială a misiunii navei spațiale 2001 Mars Odyssey. Aceasta misiune a dus nava spațială pe orbita lui Marte pe 23 octombrie 2001, iar CD-ul audio al lui Mythodea era programat să fie lansat oficial în aceeași zi. Vangelis a descris legătura pe care a simțit-o între muzică și misiune pe site-ul oficial Mars Odyssey din 2001:
„Numele Mythodea l-am alcătuit din cuvintele mit și odă. Și am simțit în ea un fel de cale comună sau comună cu explorarea actuală de către NASA a planetei Marte. Orice am folosi ca si modalitate de explorare – muzică, mitologie, știință, matematică, astronomie – cu toti lucram pentru a decoda misterul creației, căutând rădăcinile noastre cele mai adânci”.
Premiera pe scenă a noii versiuni Mythodea a avut loc pe 28 iunie 2001. Până la această dată, albumul de studio fusese deja înregistrat. Concertul a fost o interpretare live a albumului, toți cei implicați în înregistrare reluându-si rolurile. Decorul a fost templul antic (secolul al VI-lea î.Hr.) al lui Zeus Olimpian din Atena, Grecia, prezentat pe coperta albumelor și a videoclipurilor. Vangelis a comentat alegerea locației într-un interviu: „Casa de discuri a vrut să promoveze această lucrare și m-a întrebat „unde […]?” și am crezut că Grecia este cu adevărat potrivită și, în același timp, am avut o propunere de la ministrul Culturii și așa s-a întâmplat”.
Concertul a implicat 224 de muzicieni pe scenă: Vangelis, Orchestra Metropolitană din Londra, formată din 75 de persoane, doi harpişti, sopranele Kathleen Battle şi Jessye Norman, corul de 123 de persoane al Operei Naţionale a Greciei şi ansamblurile greceşti de percuţie Seistron şi Typana, care au furnizat 24 de timpane. Cu excepția ambelor ansambluri de percuție, toți ceilalți artiști au participat la înregistrarea albumului. În spate, un ecran de proiecție care măsura 180 m în lungime și 24 m în înălțime a arătat imagini cu planeta Marte furnizate de NASA, combinate cu elemente din mitologia greacă antică. Numărul de spectatori plătitori prezenți la eveniment a fost între 2.000 si 2.500. Alți 30.000 de oameni au vizionat gratuit spectacolul pe un ecran gigant instalat pe Stadionul Panathinaiko din apropiere.
Albumul de studio a fost înregistrat la Sala de Concerte din Atena (Atena – Megaro Moussikis), ales pentru acustica sa excelentă. Pentru înregistrare, Vangelis a extins compoziția originală din 1993 adăugând două piese, extinzând alte două și inserând câteva repere noi pe tot parcursul. Au fost alterate și părțile refrenului, cu versuri și modificări melodice.
Deși albumul a fost terminat până la data concertului din iunie 2001, lansarea sa a fost amânată până la 23 octombrie 2001 pentru a coincide cu intrarea navei spațiale Mars Odyssey din 2001 pe orbita lui Marte.
Albumul a ajuns pe locul 1 în topurile de vânzări din Grecia, unde a obținut certificarea de platină și a fost nominalizat la premiile de muzică greacă „Arion” din 2002, la categoria „Cea mai bună muzică instrumentală”. În Portugalia, albumul a ajuns pe locul 2 în topuri și a obținut certificarea de argint pentru peste 10.000 de vânzări. Albumul a ajuns pe locul 39 în Italia, pe locul 46 în Germania și pe locul 75 în Elveția. În clasamentul Billboard Classical Albums a atins locul 12, în 22 de săptămâni, în timp ce în topul Top Classical Albums a ajuns pe locul 4.
Emisiunea, realizata de Cristian Ivanes, se redifuzeaza sambata si duminica la ora 12 la pranz.
Mihai Gîrbă