Nat King Cole, pe numele său adevărat Nathaniel Adams Coles, (n. 17 martie 1919, Montgomery, Alabama, SUA – d. 15 februarie 1965,Santa Monica, California, SUA), a fost, dacă vreți, artistul american complet al vremii sale – pianist, compozitor, interpret de jazz, cântăreț de șlagăre pop și actor de film.
Omul nostru de azi a înregistrat peste 100 de cântece care au devenit hituri în topurile pop. Pe de altă parte, Trio-ul său, King Cole Trio, a fost modelul pentru micile ansambluri de jazz care au urmat. Cole a jucat, de asemenea, în filme și a jucat pe Broadway. A fost primul bărbat afro-american care a găzduit o emisiune de televiziune în Statele Unnite. A fost tatăl interpretei Natalie Cole (1950–2015).
În 1953, Cole a cântat pentru celebrul concert Cavalcade of Jazz susținut la Wrigley Field din Chicago, produs de Leon Hefflin, Sr. În acea zi au mai fost prezentați Roy Brown și orchestra sa, Shorty Rogers, Earl Bostic, Don Tosti and His Mexican Jazzmen și Louis Armstrong cu All Stars și Velma Middleton. Pasiunea și predilecția sa pentru jazz avea să se domolească în curând, el îndreptându-se spre pop.
În noiembrie 1956, The Nat ‘King’ Cole Show a debutat la televiziunea NBC. Programul acesta de varietăți a fost unul dintre primele găzduite de un afro-american, cum vă spuneam. Emisiunea a început cu o durată de cincisprezece minute, dar a fost mărită la o jumătate de oră în iulie 1957. Rheingold Beer a fost un sponsor regional, dar nu a fost găsit niciodată un sponsor național – erau anii segregării rasiale și prezența sa pe micul ecran nu era văzută cu ochi buni de toată lumea. Tocmai de aceea show-ul a avut probleme financiare, în ciuda eforturilor NBC, Harry Belafonte, Tony Bennett, Ella Fitzgerald, Eartha Kitt, Frankie Laine, Peggy Lee și Mel Tormé. Cole a decis să puna punct emisiunii. Ultimul episod a fost difuzat pe 17 decembrie 1957. Comentând lipsa sponsorizării, Cole a spus la scurt timp după dispariția sa, „Madison Avenue is afraid of the dark“, aluzia fiind mai mult decât evidentă.
De-a lungul anilor 1950, Cole a înregistrat hituri care s-au vândut în milioane de exemplare în întreaga lume, precum „Smile”, „Pretend”, „A Blossom Fell” și „If I May”. Hiturile sale pop au fost colaborări cu Nelson Riddle, Gordon Jenkins și Ralph Carmichael. Riddle a aranjat câteva dintre albumele lui Cole din anii 1950, inclusiv Nat King Cole Sings for Two in Love (1953), primul său LP de 10 inci (25 de centimentri). Acst tip de LP putea conține cam 5 piese pe fiecare parte la turația 33. În 1955, Darling, Je Vous Aime Beaucoup a ajuns pe locul 7 în topul Billboard. Love Is the Thing a ajuns pe primul loc în aprilie 1957 și a rămas singurul său album numărul unu.
În 1959, Cole a primit un premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare a unui artist din „Top 40” pentru „Midnight Flye”.
Piesa Unforgettable a fost făcută din nou celebră în 1991 de fiica lui Cole, Natalie, când tehnologia modernă de înregistrare a fost folosită pentru a reuni tatăl și fiica într-un duet. Versiunea în duet a urcat în vârful topurilor pop, la aproape patruzeci de ani de la succesul său inițial. O vom asculta și noi, bineînțeles.
Odată cu schimbarea gusturilor muzicale, baladele lui Cole i-au atras tot mai puțin pe tinerii ascultători, în ciuda unei încercări reușite de rock and roll cu „Send for Me” care a ajuns pe locul 6 în topul pop. La fel ca Dean Martin, Frank Sinatra și Tony Bennett, el a descoperit că clasamentul pop a fost preluat de trupe orientate exclusiv spre tineret. Se schimbau vremurile inclusiv din punct de vedere muzical, atunci, la sfârșitul anilor 50 – începutul anilor 60.
Noi îl vom cunoaște nu pe jazz-man-ul Nat King Cole, ci pe artistul de șlagăre ale anilor 50 și 60, ascultând direct de pe discul de vinil cele mai importante hituri ale sale cu sound-ul acela formidabil pe care doar vinilul în poate da. Este vorba de 2 discuri, un LP din 1963 imprimat în Franța (conținând hiturile anilor 50), Nat King Cole Story, vol. 2, turația 33, și un disc mic din 1962, turația 45, cu câte doar o piesă pe fiecare parte, produs în Statele Unite.
Emisiunea se redifuzează sâmbătă și duminică la ora 12.
Cristian Ivaneș