Joi, 3 septembrie 2020, Radio Domeldo Live, ora 20 – Orchestral Soundtracks, singura emisiune de muzică de film din România!
Vă anunţăm un eveniment special! Astăzi vom trăi împreună o aventură în lumea ştiinţei, deoarece ne vom referi la două filme artistice, al căror subiect este fizica cuantică. Vom face o călătorie în timp şi spaţiu, parcurgând mai întâi etapa dezvoltării acestei ştiinţe, după care, în partea a doua e emisiunii, ne vom referi la o posibilă aplicaţie practică a teoriei despre care este vorba în primul film. O să încep cu titlul acestui film excepţional, şi anume The Theory of Everything, apărut în anul 2014, Teoria de unificare a forţelor Universului, mai corect spus, Teoria pentru Orice, elaborată de către omul de ştiinţă Stephen Hawking. Cum am înţelege viaţa şi Universul dacă am putea cunoaşte legatura intimă dintre micro şi macro care ar putea explica orice lucru şi fenomen ? Ei bine, omul de ştiinţă Stephen William Hawking şi-a canalizat activitatea pe observarea unei conexiunie dintre relativitatea care explică natura spaţiului şi a timpului şi teoria cuantică ce explică formarea celor mai mici particule la începuturile Universului – pentru a demonstra crearea şi funcţionarea Universului. Al doilea film se numeşte DEVS şi este o ficţiune care porneşte însă de la o idee reală, şi anume primul calculator cuantic din lume, deoarece în luna octombrie 2019, Google a anunţat că primul său computer cuantic de 53 de qubit, numit Sycamore, a obţinut „supremaţia cuantică”, iar calculatoarele cuantice pot finaliza sarcini exponenţial mai rapide decât omoloagele lor clasice. În acest caz, Google a spus că maşina cuantică a finalizat o anumită sarcină în 200 de secunde, fapt care ar fi necesitat 10.000 de ani pentru cel mai puternic computer din lume. Cu toate acestea, pe cât ar putea părea de interesante şi incitante aceste informaţii, motivul pentru care am ales să prezint aceste filme este unul muzical, deoarece în acest caz nu doar filmele îşi merită nominalizările la Oscar şi alte premii, dar în aceeaşi măsură şi compozitorii merită toate laudele şi premiile care le-au fost sau urmează să le fie oferite. Aşa că astăzi vă invit la o călătorie muzicală incredibilă, dublată şi de o inserţie adecvată din lumea ştiinţei şi a filozofiei ştiinţei. În anul 1974, la vârsta de 32 de ani, Stephen Hawking a devenit unul dintre cei mai tineri membri ai prestigiosului for de ştiinţă britanic Royal Society.
Cinci ani mai târziu, a primit titlul Lucasian Professor la Universitatea Cambridge. Acest titlu a fost acordat pentru prima dată în istorie lui Isaac Newton. Muzica acestui film biografic este semnată de Jóhann Gunnar Jóhannsson, născut în Islanda, care a compus muzică pentru teatru, dans, televiziune şi filme artistice. Jóhann a fost nominalizat la Premiul Oscar şi a câştigat un Glob de Aur pentru cea mai bună coloană sonoră a filmului The Theory of Everything, iarpe parcursul emisiunii veţi simţi atmosfera emoţionantă a acestei muzici speciale, compusă pentru un film inedit: Teoria pentru Orice, datat 2014.
Emisiunea se redifuzează vineri şi sâmbătă de la ora 10.
Cristian Mureșanu