Primul concert al celor patru băieţi de la Ad Libitum Voices (grup înfiinţat la Cluj în 2012) a avut loc sâmbătă seara la Casa de Cultură a studenţilor de Cluj. Trupa este formată din doi tenori, un bariton și un bas: Tiberius Simu, Sergiu Coltan, Vlad Morar și Cristian Ignuța, cunoscuţi şi din show-ul X Factor.
Acesta nu se doreşte o cronică a concertului, ci doar o foarte scurtă înşiriure de gânduri. În primul rând, băieţii sunt talentaţi, pe unii dintre ei putând să-i vezi pe scenele lirice din ţară. Sigur, unii dintre ei sunt mai talentaţi decât alţii, astfel că, pe viitor, componenţa grupului se poate schimba. În lume există numeroase experimente crossover sau pop-opera, unele de un succes absolut fenomenal, ca Il Divo, Il Volo sau soprana Sarah Brightman. Aceşti artişti ştiu foarte exact ce anume doresc şi cui se adresează, arta lor fiind una de cel mai înalt nivel.
Ad Libitum Voices a prezentat sâmbătă seara la Cluj un fel de tutti-frutti, de toate pentru toţi, de la piese de Aurelian Adreescu la Nessun Dorma din Turandot de Puccini, de la Talisman la Adagio de Tommaso Albinoni, de la Frank Sinatra la Queen, Phoenix şi chiar jazz. Orchestraţia a fost modestă, baterie, chitară electrică, bass şi clape. Niciun fel de instrumente clasice, vioară, violoncel, instrumente de suflat. Desigur, orga electronică le are pe toate, dar….
Prima parte i-a avut pe bătieţi în ţinută impecabilă, amintind de vestimentaţia celor de la Il Divo sau chiar de The King’s Singers, care au şi concertat la Cluj anul trecut. Apoi totul s-a schimbat, au urmat gecile de piele şi pantalonii rupţi, iar ştaiful de până atunci (atât cât a fost) s-a dus şi el.
Foto/video (cu excepţia Vevo): Radio Domeldo
Fără îndoială, succesul de casă şi de public a fost excelent, mai ales că vorbim de primul lor concert, însă nu asta ar trebui să primeze, ci mai ales ce anume vor cânta de aici înainte. Date fiind şi comentariile cu totul lipsite de haz (asta ca să fim politicoşi) dintre piese, ar fi o idee bună ca băieţii să decidă dacă vor artă şi clasă (ştaif, cum spuneam mai sus), sau doar o activitate muzicală profitabilă.
Cristian Ivaneş