Despre muzica (zisă) ușoară (partea a II-a) la Incursiunile unui meloman de luni, ora 20!

Sergiu Alex

Să „extragem”, imaginar, un ascultător obișnuit de muzică ușoară, din sutele de milioane care există pe planeta albastră. De ce preferă el să asculte, prevalent, acest gen? Dacă își scutură mantia cu parfum ușor ipocrit, poate răspunde sincer: pentru că îmi place și  mă face fericit. El, ascultătorul, este un consumator, al unei arte în mare măsură eterogene, care demonstrează că dă credit maxim un stări clasice de consum. În această a doua parte a emisiunii Incursiunile unui meloman, voi încerca să explic în ce constau resorturile intime, adesea psihice, pentru care un ascultător/ascultătoare alege să facă asta. Pe scurt: dacă bunul-gust, selectiv, s-a instalat în sufletul lui, putem fi siguri că e pe drumul cel bun. Cum știm,  aria de receptare a muzicii ușoare, –  s-o mai numim, așa cum o știe tot globul,  pop music, este covârșitoare ca procent în rândul publicului larg. Mă hazardez să spun o cifră,  este peste 90 %. 

Prin urmare, trebuie să i se dea importanța cuvenită și dacă asta se întâmplă la un ascultător cu gust format, totul este OK. Din păcate, ascultătorii cu gust format, cel pentru muzica pop de calitate, nu-s foarte mulți și cei cu gust neformat, care ascultă orice, de umplutură, cum se spune sunt majoritari. Spunând astea, concluzia este: fă efort, tu ascultător, să-ți educi gustul. Spre a recepta numai ce este de valoare: dacă faci asta, interesul pentru marea muzică, cea adevărată va crește până  te va face să acționezi! Și ce înseamnă „să acționezi”? Să intri în teritoriul muzicii clasice. Acolo poți găsi sublimul lumii.

Așadar, Incursiunile unui meloman, partea a doua,  despre muzica ușoară. Emisiunea va fi  transmisă de  RADIO DOMELDO, Canal Live,  luni și marți, 19 și 20 septembrie 2022,  la ora 20, dar și miercuri, 21 septembrie, de la ora 10.

Fă, te rog, dar din darul nostru și anunță-ți prietenii, care, ca și tine, iubesc muzica de calitate.  

Mulțumiri de la Sergiu Alex.

Share

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acest website conține cookie-uri. Utilizând acest site, vă dați acordul pentru folosirea cookie-urilor. mai mult

Ce înseamnă cookie?

Închide